Ten pyszny sos zrobisz w 5 minut. Połącz go z tanimi składnikami, a wyjdzie genialna przekąska

Dodano:
Kanapka z sosem musztardowym i śledziem Źródło: Shutterstock / Chatham172
Obłędny sos musztardowy zrobisz w kilka minut. A kiedy już go masz, możesz zaserwować przekąskę ze śledziem w roli głównej.

Kanapka ze śledziem to zawsze dobry pomysł, a jeśli zrobisz ją z domowym sosem musztardowym, to będzie prawdziwym, przekąskowym hitem. Taki sos możesz potem wykorzystać na wiele sposobów, ale uwierz, w połączeniu z dobrym, ciemnym pieczywem i kawałkami śledzia – to jedna z najlepszych wersji.

Jak zrobić sos musztardowy do kanapek?

To błyskawiczny sos, który zrobisz z kilku podstawowych składników. Najlepiej wykorzystać do niego ostrzejszą musztardę, bo dodatek majonezu i miodu złagodzi jej smak. Ważnym dodatkiem jest tu cytryna (odrobina soku i skórka otarta z cytryny), która dodaje świeżości i przyjemnego posmaku. Dzięki temu gotowy sos idealnie pasuje do rybnych dań, w tym właśnie do śledzi.

Sos można jeść od razu, ale warto mu dać po zrobieniu chwilę, aby smaki się idealnie przegryzły.

Przepis: Sos musztardowy

Prosty sos idealny do kanapek, burgerów i mięs.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
81 w każdej porcji

Składniki

  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Robienie sosuWymieszaj wszystkie składniki na gładki sos.
  2. Serwowanie sosuSos jest najlepszy, kiedy wszystkie smaki się przegryzą, dlatego dobrze jest go włożyć do lodówki na godzinę i dopiero podawać.

Taki sos musztardowy można wykorzystywać do przyrządzania kanapek z rybą, mięsem czy warzywami. Świetnie pasuje do różnego rodzaju pasztetów (także warzywnych). To także sos, który można wykorzystać do burgerów oraz grillowanych i pieczonych mięs. Sos musztardowy z miodem doskonale podkręci także smak sałatek ziemniaczanych i śledziowych.

Jak zrobić kanapkę ze śledziem i sosem musztardowym?

Jeśli masz sos musztardowy, to cała reszta jest dziecinnie prosta. Wystarczy posmarować dobry, ciemny chleb dość grubą warstwą sosu i ułożyć na nim kawałki filetów śledziowych. Takie kanapki można udekorować koperkiem i kawałkami cytryny. Można je też posypać garścią drobno posiekanego szczypiorku. Na takiej kanapce można też położyć plasterki cebuli (pięknie będzie wyglądać cebula czerwona), ale też gotowanych lub pieczonych buraków, karmelizowanych na patelni z miodem plasterków jabłka. Dobrym dodatkiem będę również kiszonki oraz pikle.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...